Recept ‘O Zo Snel’ worteltaart

Het nieuwe paard van Sinterklaas is dol op wortels. Daar blijft ie lekker fit bij. Om het paard én onszelf te trakteren deze keer een heerlijk recept voor een worteltaart. Deze taart bevat extra veel vezels zodat we ons lichaam daarmee een (Sint) cadeautje geven. (Zie het nieuwsbericht van oktober 2019). Wel zit er suiker in de taart maar op de verjaardag van Sint kan dat.

Ingrediënten voor 12 flinke punten:

  • 1 winterwortel (ca. 250 g)
  • 1 grote appel (ca. 200 g)
  • 100 g blanke rozijnen
  • 100 g walnoten
  • 200 g volkoren meel
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl kaneel (+ beetje voor bestrooien taart)
  • mespunt zout
  • beetje boter (voor invetten van de bakvorm)
  • 2 dl zonnebloemolie
  • 175 g (riet)suiker
  • 4 eieren

Als je de taart wilt glazuren heb je nodig:

  • 200 g light roomkaas
  • 150 g poedersuiker (+ beetje voor bestrooien taart)
  • één vanille stokje of ½ tl vanille-aroma (flesje)

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet een (ronde) bakvorm in met een beetje boter.
  • Maak de wortel schoon, rasp hem fijn. Schil de appel en rasp deze ook fijn. Was de rozijnen, en laat goed uitlekken. Hak de walnoten in grove stukken, houd er een paar achter voor de garnering.
  • Roer het volkoren meel, zelfrijzend bakmeel, kaneel, zout en gehakte walnoten door elkaar in een kom. Zet even opzij.
  • Roer de zonnebloemolie en de suiker door elkaar.
  • Klop de eieren één voor één door het mengsel van zonnebloemolie en suiker en klop dit beslag in ca. 10 minuten luchtig.
  • Spatel het meelmengsel, de wortel, appel en rozijnen er vervolgens luchtig doorheen.
  • Doe het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel.
  • Bak de cake op een rooster in het midden van de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar. De cake is gaar als, wanneer je er met een satéstokje inprikt, deze er schoon uitkomt.
  • Laat de cake vervolgens in de vorm minstens 4 uur afkoelen.

Glazuur en afwerking:

  • Spatel de poedersuiker door de roomkaas, schraap het merg uit één vanillestokje (of voeg het vanille-aroma toe) en roer dit door elkaar tot een mooi egaal glazuur. Bestrijk dit glazuur over de afgekoelde taart.
  • Halveer taart horizontaal zodat er twee lagen ontstaan, bestrijk de bovenkant van de onderste laag met het glazuur. Leg de bovenste helft erop, bestrijk dun met het glazuur en bestrooi met een restje poedersuiker. Leg er een paar achtergehouden walnoten op.

(bron: MaagLeverDarm stichting)

 

Menu