groenten-uit-blik-gezondheid

Geen toegevoegd suiker meer en tot 25 procent minder zout in zomergroenteconserven

Bron: Voeding Nu

Voedselproducenten krijgen steeds meer oog voor gezonde voeding. Groenten uit blik gaan minder suiker en zout bevatten en dat is goed nieuws. Makkelijk toch, zo’n blikje met groenten of peulvruchten opentrekken voor een snelle, verantwoorde maaltijd. Als aanvulling op een salade of als vervanger van verse groenten wanneer je tijd wat krap is om verse groenten te gebruiken. Groenten uit de diepvries of uit blik zijn dan een goed alternatief.

Producenten van groenteconserven en supermarkten voegen vanaf de oogst van 2017 en 2018 minder zout en geen suiker meer toe aan ‘zomergroenten’ uit pot of blik. Dat kondigt de belangenorganisatie van de Nederlandse Groente- en Fruitverwerkende industrie (VIGEF) aan in een persbericht. De nieuwe normen van de branche betreffen ruim 40 procent van alle groenteconserven in de winkelschappen.

Doperwten, wortels, de doperwten-wortelcombinatie en jonge kapucijners worden voortaan zonder toegevoegd suiker verwerkt. De eindproducten zullen tot 25 procent minder zout bevatten. Ingemaakte tuinbonen, sperziebonen en snijbonen werden al zonder toegevoegd suiker verwerkt en bevatten voortaan eveneens minder zout. Ook in mais in pot en blik zal voortaan minder zout zitten.

Geleidelijke vervanging

Alle huismerkproducten en merkproducten die in Nederland te koop zijn (Baltussen conservenfabriek B.V., Bonduelle, COROOS Conserven B.V. en HAK B.V.) vallen onder de nieuwe normen. Ze gaan in vanaf de oogst van zomer 2017, met een uitloop tot de oogst van september 2018. De producten met minder zout en zonder toegevoegd suiker vervangen gedurende die periode geleidelijk de oude producten.

Toekomstige vermindering: wintergroenten

Behalve de zout- en suikervermindering in zomergroenten, die bijna de helft van de categorie groenteconserven vertegenwoordigen, zijn er ook plannen voor de vermindering van het zout- en toegevoegd suikergehalte in ‘wintergroenten’, appelmoes en receptuurproducten (conserven met toevoegingen zoals rode kool met appel en specerijen en spinazie à la crème). De suiker- en zoutreducties voor de nieuwe oogsten worden in het najaar van 2017 bekend gemaakt.

Menu